Oxytocin

Vid beröring frisätts oxytocin som är en signalsubstans och ett lugn och ro-hormon. Kerstin Uvnäs Moberg som är professor i fysiologi och en av världens främsta experter på oxytocinet och dess effekter, berättar att oxytocin är livsnödvändigt. Det finns gamla studier utförda på barnhem som visar att små barn inte överlever utan beröring, de kan inte tillgodogöra sig maten.

Oxytocin…
…lindrar smärta
…sänker blodtrycket
…sänker nivån av stresshormoner
…ger bättre matsmältning och näringsinlagring
…stimulerar tillväxt
…påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret
…gör oss mer lugna och rofyllda
…gör oss mer sociala och intresserade av vår omgivning
…gör oss mindre rädda och fientligt inställda
…förbättrar relationer
…underlättar inlärning

I Dagens Nyheter finns en artikel som handlar om beröring och oxytocin och du kan klicka här för att komma dit. Artikeln är visserligen från 2004 men den innehåller intressant läsning om oxytocinets betydelse och påverkan. Där finns också några tips om hur man kan hjälpa sig själv att få lite extra fart på oxytocinet.

Beröring är beroendeframkallande och jag skulle inte kunna leva utan.
Det är inte bara den som blir berörd som får en ökad frisättning av oxytocin, utan även den som berör.

Oxytocinets fantastiska effekter får mig även att tänka på de som är gamla och ensamma, kanske sjuka. Det talas om näringsbrist, högt blodtryck, oro och ångest, dåligt immunförsvar, långsam läkning mm. Det borde finnas mer tid för beröring inom äldrevården.

Om man lever ensam kan man med lätta strykningar massera sina fötter, händer och sitt ansikte – där finns fullt med beröringsreceptorer och beröring på dessa hudytor ger därför ett särskilt stort oxytocinpåslag. Att kela med ett husdjur kan göra underverk.
Man kan också gå på massage eller taktil stimulering.