Lymfmassage är en mjuk och behaglig massagemetod som aktiverar kroppens lugn- och rosystem, det parasympatiska nervsystemet.
Lymfmassage är detsamma som lymfflödesmassage och manuellt lymfdränage (MLD).
Lymfmassage för god hälsa
Lymfsystemet är en del av immunförsvaret och ett bra lymfflöde är viktigt för god hälsa och välbefinnande.
- Lymfmassage för alla
- Hur lymfsystemet fungerar
- Lymfödem
- Egenvård – hur man själv kan hjälpa sitt lymfsystem
- Svullen? Varför stress kan vara orsaken
- Lymfmassage vid sömnproblem
För alla
Du behöver inte ha specifika besvär eller ha genomgått operationer för att boka en lymfmassage. Alla har ett lymfsystem och en bra lymftransport hjälper till att hålla oss friska.
Om du har upplevt obehag efter klassisk massage är nog lymfmassage ett lämpligare alternativ för dig. En annan väldigt varsam behandling är taktil massage.
Varje behandling är individanpassad. Jag ger alltid tips och råd om hur man genom egenvård kan upprätthålla ett bra lymfflöde.
(Om du har hjärtsvikt, akut infektion, blodpropp, feber eller pågående infektion – kontakta din läkare för rådgivning.)
Städar och renar kroppen
Lymfsystemet är ett envägssystem som transporterar bort överskottsvätska och slaggprodukter. Med slaggprodukter menas bland annat mjölksyra, döda celler, avfall från cellerna, virus, bakterier och cancerceller.
I lymfnoderna (lymfnoder är samma sak som lymfknutor och lymfkörtlar) renas och analyseras lymfan och vid behov aktiveras immunförsvaret.
Ett bra lymfflöde har med andra ord stor betydelse vid läkning av skador och infektioner.
Det finns en väldigt bra beskrivning av lymfsystemet på 1177.
Ett välfungerande lymfsystem fungerar som kroppens naturliga detoxsystem.
En bra lymftransport skapar en bra miljö i kroppens vävnader. När skräp och överskottsvätska städas bort har blodet lättare att komma fram med syre och näring till cellerna.
Lymfsystemet når kroppens alla organ och dess funktion påverkar vår hälsa, vårt immunförsvar, vårt mående.
Några av lymfmassagens positiva effekter:
- Förbättrar hudens utseende
- Minskar svullnad
- Lindrar stress och muskelspänningar
- Ger en djup avslappning
- Underlättar läkningsprocessen efter skador och operationer
- Ger ökad rörlighet
- Förbättrar sömnkvaliteten
- Lindrar ångest och psykisk stress
- Bidrar till att nya lymfkärl stimuleras att växa in i skadad vävnad
- Minimerar ärrbildning
Lymfödem i armen, svullen arm
Hos mig kan du få lymfmassage för att behandla och lindra lymfödem. Efter en bröstcanceroperation kan armen på den opererade sidan ibland svullna upp och kännas tung. Orsaken brukar vara att lymfbanorna har blivit skadade i samband med cancerbehandlingen. Armens lymfvätska får då svårt att ta sin vanliga transportväg, lymfbana, vilket leder till att lymfvätska och slaggprodukter blir kvar i armen.
Med hjälp av lymfmassage kan man med mjuka grepp leda lymfvätskan andra vägar så att den inte fastnar i armen.
Man kan likna det vid när ett hinder uppstår på vägbanan och man tvingas ta en alternativ väg för att komma dit man ska.
Motsvarande problem, till exempel benödem, kan uppstå efter behandling av prostatacancer eller malignt melanom. Principen är densamma, man får hjälpa lymfsystemet att hitta andra alternativa vägar.
Ibland behövs kompressionsplagg som skrivs ut av lymfterapeut.
Om önskemål och behov finns applicerar jag kinesiotape på ett sätt som gör att lymftransporten fortsätter att gå den alternativa vägen. Tejpen kan sitta kvar i fem dygn.
Egenvård – självlymfdränage (SLD)
När man pratar om lymfmassage och manuellt lymfdränage brukar man nämna egenvård, även kallat självlymfdränage (SLD). Egenvård handlar om vad man själv kan göra för att hjälpa sitt lymfsystem. Det kan liknas vid att vi går till tandläkaren regelbundet men mellan besöken borstar vi våra tänder själva.
Om man förstår hur lymfsystemet fungerar brukar egenvården upplevas som enkel och lätt att implementera i sina redan befintliga rutiner. När man har duschat kan man torka sig med handduken enligt samma upplägg som själva lymfmassagen, likaså när/om man smörjer in sig med hudlotion. Detsamma gäller ansiktet.
Lymfsystemet är inte krångligt, man måste bara veta hur det fungerar.
Idag finns det många produkter man kan köpa för att stimulera lymfsystemet och lymftransporten men för att få en bra effekt behöver man ändå förstå hur lymfsystemet fungerar. Om jag inte vet hur man åker skidor hjälper det inte att jag köper fina skidor.
Min erfarenhet är att man klarar sig väldigt bra med bara sina händer tillsammans med kunskap om hur lymfsystemet fungerar.
Fysisk aktivitet har stor betydelse för lymfsystemet.
Det är bra att veta är att om man har ägnat sig åt pulshöjande träning behöver man göra lite extra egenvård efteråt. Orsaken är att när pulsen ökar slår hjärtat kraftigare och snabbare och då pumpas mer vätska ut i kroppen och då blir det också mer som ska tillbaka.
I samband med behandling ger jag alltid tips och instruktioner om vad som är bra att tänka på och hur var och en kan göra lymfmassage på sig själv.
Boka gärna 45 min Egenvård/Självlymfdränage för att få en grundligare genomgång av individuellt anpassad egenvård samt hur lymfsystemet fungerar.
Den som har ett lymfödem rekommenderas att titta på videon här nedan. Filmen är gjord av SÖF, Svenska ödemförbundet,och visar hur man kan göra egenvård för att minska svullnad i en arm och i ett ben.
Videofilmer om egenvård:
Svenska ödemförbundets video om egenvård:
Ytterligare två videofilmer som är lätta att följa:
Egenvård vid lymfödem i höger arm:
Egenvård vid lymfödem i vänster arm:
Svullen på grund av stress?
Det låter kanske konstigt men man kan bli svullen och känna sig tung i kroppen av för mycket stress.
Här kommer förklaringen.
Lymfsystemet är ett sugande system, som länspumpen i en båt. Man kan säga att andningen är lymfsystemets motor.
När vi andas in går diafragman ner, eftersom bröstkorgen utvidgas när lungorna tar större utrymme.
När vi andas ut rör sig diafragman tillbaka upp.
Det är diafragmans rörelser upp och ner som skapar en tryckväxling i kroppen och får det sugande lymfsystemet att jobba, pumpa, suga.
Ja, det är så vi brukar andas när vi mår bra och har ro i sinnet.
Men,
- Hur andas vi när vi är stressade, oroliga eller arga?
- Hur blir det då med andningen och tryckväxlingen?
- Diafragman?
- Hur går det då med lymftransporten?
Förutom andningen är det skelettmusklernas rörelser som aktiverar lymfsystemet. Man kan säga att när man är i rörelse är det musklerna som gör lymfmassage inifrån.
Med andra ord är det inte så bra för vårt lymfsystem om vi både är stressade och stillasittande.
Här hos mig i Södertälje kan du få lymfmassage som aktiverar både ditt lymfsystem och ditt parasympatiska nervsystem, det vill säga ditt lugn- och rosystem.
Lymfmassage vid sömnproblem
Den mjuka och lugna lymfmassagen aktiverar kroppens lugn- och rosystem, det parasympatiska nervsystemet, och är därför ofta en bra hjälp för att få en bättre nattsömn. Lymfsystemet jobbar också när vi sover, det är då kroppen ska renas och återhämta sig.
Precis som för kroppen är sömnen även viktig för hjärnan. I hjärnan finns det glymfatiska systemet som ”tvättar” hjärnan medan vi sover.